Niet ziek tijdens je kerstvakantie, tips

Eindelijk, het is bijna kerstvakantie! Met een volle agenda en een baan die veel van je vraagt, is het zalig om tijdens de periode tussen kerst en Oud & Nieuw even bij te komen van de hectiek van alle dag. Maar helaas, in plaats van deze dagen lekker uit te rusten, krijg je migraine, griep of voel je je lusteloos. Je bent niet de enige die hier last van heeft en daarom heeft hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets onderzoek gedaan naar waarom sommige mensen juist ziek worden in hun vrije tijd en niet wanneer ze druk aan het werk zijn.

Eén van de redenen dat mensen ziek worden wanneer ze juist uitrusten, is dat hun vecht/vlucht systeem -dat aangaat door de stress die ze voor hun vakantie ervaren- ziektes onderdrukt. Dit zodat hun lichaam zich kan focussen op de externe bedreiging die zij ervaren, namelijk de gevolgen van hun werk niet op tijd afkrijgen . Wanneer de adrenaline in hun lichaam vervolgens tijdens de vakantie daalt, omdat ze geen stress meer ervaren, worden de klachten niet langer onderdrukt. Daarnaast is er minder afleiding tijdens je vakantie waardoor je je meer van je lijf bewust bent. Het valt je dan meer op dat je je niet lekker voelt.

Ook heeft Ad Vingerhoets onderzocht wat je het beste kan doen om te voorkomen dat je tijdens je vrije tijd ziek wordt. Eén oplossing is geen vrij te nemen, maar dit leidt op den duur bij de meesten van ons ook tot gezondheidsklachten en is dus helaas geen echte optie. Beter kan je in plaats daarvan in de week voor de kerst, nu dus, je afvragen wat echt belangrijk is om af te krijgen en je daarop focussen. Ik zet daarnaast in mijn agenda altijd een grote streep op de dag voor mijn vakantie en doe alsof ik die dag al met vakantie ga. Dit geeft mij een extra dag om mijn werk af te krijgen, omdat ik op die dag niks heb gepland. Daardoor heb ik een relaxtere dag voor mijn vakantie. Daarnaast, hoe lastig dat ook is, is het belangrijk dat je je op de drukke dagen voor je vakantie ’s avonds extra goed ontspant, zodat je adrenaline niveau in de avond wat kan dalen. Een andere tip van Ad Vingerhoets is tijdens je vakantie niet heel veel extra te slapen en niet minder koffie te drinken of meer alcohol. Dit allemaal om de omslag voor je lichaam niet te groot te maken.

Mocht je last van stress hebben en wil je er meer over lezen, dit is het volgende blog: je relax / digest systeem. Als je liever gelijk actie neemt, kan je via what’s app of sms contact opnemen, dan bel ik  terug om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen, 06 37558966

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.