wat is stress?

Onlangs las ik in de Volkskrant dat stress beroepsziekte nummer 1! in Nederland is. Maar wat is stress? Stress is het waarnemen van een bedreiging. Niet meer en niet minder. Wanneer twee surfers in het water liggen kan de ene surfer een golf als levensbedreigend ervaren, terwijl de andere surfer met plezier dezelfde golf afsurft. Of je wel of geen stress ervaart heeft dus alles te maken of je wat de situatie bedreigend vindt. In dit geval de golf, maar in andere gevallen een verhuizing, een werkconflict, parachute springen of een deadline. De reactie van je brein op het ervaren van een situatie die je als bedreigend ervaart, is een oeroude reactie van ons lichaam om te willen overleven. Het maakt daarbij niet uit of je een fysieke of mentale dreiging ervaart of hoe groot de bedreiging is. De reactie van ons brein is helaas altijd hetzelfde

Het brein zorg er voor dat wanneer je een bedreiging waarneemt, er een biologische reactie in je lichaam plaats vindt. Het systeem dat daarvoor zorgt wordt ook wel het vecht/ vlucht systeem genoemd: het impuls dat er in de oertijd voor zorgde dat je grotere kans had te overleven door je tijdelijk extra energie te geven om te kunnen vluchten of te vechten. Dit zelfde systeem zetten we nu dagelijks in, om onszelf in de maatschappij staande te houden.

Ikzelf ben bijvoorbeeld een notoire te laatkomer. En ik krijg stress op het tijdstip dat ik mij realiseer dat ik er niet op tijd zal zijn. En de ander op mij moet wachten. Die stress is totale onzin, want de situatie is niet levensbedreigend. Het is onaardig om iemand te laten wachten, maar je gaat er niet dood aan. Toen ik mij onlangs realiseerde dat dit een constante stress factor in mijn leven was,  besloot ik dat ik moest kiezen. Accepteren dat ik altijd te laat kom en er niet over stressen (onmogelijk). Of mijzelf voor de gek houden en doen alsof mijn afspraken altijd 20 minuten eerder beginnen. Dat laatste doe ik tegenwoordig en het scheelt mij een hoop nutteloze neven stressverschijnselen. Voor welke dagelijkse stress situatie kan jij een oplossing vinden?

Als je last van stress hebt en je wilt er meer over lezen heb je natuurlijk wel extra tijd nodig om deze stress detox blogs te lezen. De volgende tijdbesparende tip heeft mij erg geholpen, misschien is het ook wat voor jou. Alles wat ik in 2 minuten kan doen, doe ik tegenwoordig direct. Op deze wijze blijven er veel minder “ik moet dit nog een keer doens” in mijn hoofd hangen en bespaar ik tijd, omdat ik er niet twee keer, drie of vier keer, in mijn hoofd mee bezig ben. Probeer het deze week eens, die korte email, die je toch moet beantwoorden, dat tikkie gelijk afronden, kleding ‘s avonds niet op de stoel leggen, maar direct in de wasmand of kast stoppen of op hetzelfde moment besluiten of je wel of niet naar die borrel gaat.

Mocht je last van stress hebben en wil je er meer over lezen, dit is het volgende blog: Stress, vriend of je vijand wellicht interessant voor je. Als je liever gelijk actie neemt, kan je via what’s app of sms contact opnemen, dan bel ik  terug om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen, 06 37558966

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.