Veel gestelde vragen

 

Ik heb nooit aan yoga gedaan. Kan ik wel in de les meedoen?
De yogalessen van Yoga les aan het water zijn zeker ook voor beginners toegankelijk. Het voordeel van Do-In Yoga is namelijk dat je altijd oefent binnen je eigen grenzen. Bovendien vind ik het belangrijk dat iedereen zich tijdens mijn yogales op zijn gemak voelt en profijt van de les heeft. Dit betekent dat een oefening indien nodig aanpast wordt. Als je twijfelt of yoga iets voor je is, kom dan gewoon een keer in het mee doen.

Ik ben stijf, heeft yoga dan wel zin?
Natuurlijk! Dat is juist een extra reden om aan yoga te doen. Je wordt uit jezelf niet soepeler. De meeste mensen die aan yoga beginnen, zijn nogal stijf en merken na een paar lessen dat hun spieren zich aanpassen. Ook leer je hoe je je spieren door middel van bewegen kan ontspannen.

Moet ik mij voor de les van te voren aanmelden?
Nee hoor, zorg gewoon dat je 5 minuutjes voor aanvang, aanwezig bent. Je kunt terplekke bij mij, Tatiana contant afrekenen.

Is dat niet koud, buiten yoga?
Voor de meeste mensen niet. Er bestaan ontzettend veel yogaoefeningen. Bij het bepalen van de yogaoefeningen voor de les, wordt niet alleen naar het thema gekeken, maar ook naar de  luchttemperatuur. Het voordeel van yoga in het Leidse Hout is dat de waterlelie overdekt is en voor een groot gedeelte beschut staat tussen de bomen. Maar ook wanneer je je in laagjes kleed voor de yogales op het strand, zal je weinig last van kou hebben.

Wat voor kleding kan ik het best dragen?
Draag iets wat comfortabel zit en waarin je lekker kunt bewegen. Kleed je  bij voorkeur in laagjes. Dan kan je een kledingstuk uitrekken wanneer je het warm krijgt. Neem altijd een extra vest en eventueel een paar sokken mee zodat je lekker warm blijft aan het einde van de les tijdens de ontspanningsoefening.

Moet ik een eigen matje meenemen?
Voor de lessen in het park wel. Dit kan een yogamatje zijn, maar een campingmatje. Zelf heb ik heel lang een dikke handoek gebruikt.

Waarom kan ik geen strippenkaart kopen?
Ik vind het belangrijk dat je naar de yogales komt omdat je hebt ervaren dat het goed voor je is. Ik zou het jammer vinden als mijn les wordt gevolgd omdat er nog een strippenkaart moet worden opgemaakt. Je kan daarom gewoon per keer contant afrekenen en je hoeft niet te reserveren.

Hoe zit het met eten voor de les en drinken tijdens de les?
De ene persoon heeft er meer last van dan de andere, maar over het algemeen zal je, je het prettigst voelen als je niet met een te volle buik aan je yogales begint. Bij sommige docenten mag je niet drinken tijdens  de les. Ik vind het belangrijk dat je naar je lichaam luistert en als je tijdens de les te veel dorst krijgt, even een paar slokjes water drinkt. Kauwgom in je mond, heb ik liever niet. Ik wil graag voorkomen dat je je erin verslikt tijdens een yogahouding.

Ik voel me niet zo lekker / heb een blessure, is het wel verstandig om naar de yogales te komen?

Yoga leert je naar je lichaam te luisteren. Dus probeer te voelen (i.p.v. te bedenken) wat je lichaam aangeeft dat op dat moment goed voor je is. Soms heeft het lichaam gewoon echt rust nodig. Soms kan yoga juist helpen.  Voel je je niet zo lekker of heb je een blessure, geef het dan voor de les even bij mij aan.

Kan je yoga doen tijdens je menstruatie?
Dat is afhankelijk van hoe je je voelt. Yoga kan prettig zijn als je ongesteld bent, omdat het je ontspant. Maar als je je niet lekker voelt kan je de oefeningen als onprettig ervaren, omdat je hoofd of je lichaam er niet aan toe zijn. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen het bij bepaalde oefeningen wat rustiger aan te doen.