Magnesium tegen stress

Magnesium wordt ook wel het ontspannings-mineraal genoemd. Het helpt tegen stijve spieren door je spieren en bloedvaten te ontspannen. Maar het kan ook een hoofd, vol door angst of chronische stress, rustiger maken.

Ontspanning uit een potje mineralen
Een aantal jaren geleden ging ik op advies van een bevriende arts magnesium tabletten slikken omdat ik na het sporten -zelfs na een yogales- altijd 3 dagen heftige spierpijn had. Hierdoor was het niet meer te doen om intensief te bewegen, terwijl ik daar dol op ben. Na een week magnesium pillen slikken, ging er een wereld voor mij open. Niet alleen kon ik nu sporten zonder erna dagen van de spierpijn krom te lopen, ook merkte ik dat ik relaxter werd. Het leven werd plots lichter, rustiger. Magnesium gaf mij een meer ontspannen gevoel, niet alleen in mijn spieren, maar dus ook in mijn hoofd.

Magnesium uit voeding
Magnesium is een mineraal dat je niet zelf aanmaakt. Normaal gesproken haal je hiervan voldoende uit je voeding. Zoals uit graanproducten, donkergroene bladgroente, avocado, bananen, melk en melkproducten, vlees, schaal- en schelpdieren, noten en peulvruchten. Ik ben vegetariƫr, wat kan verklaren dat ik een magnesium tekort had. Dus ging ik meer vleesvervangende producten eten en op een gegeven moment kon ik stoppen met het slikken van magnesiumtabletten. Teveel magnesium slikken kan namelijk lijden tot o.a. diarree en misselijkheid.

Door stress verbruik je meer magnesium
Kort geleden toen ik met een heftige stress situatie te maken kreeg. wilde mijn psoas spier zich niet meer ontspannen en had ik constant pijn aan mijn benen, ik werd er zelfs wakker van. Enkele weken later kwam ik toevallig een overgebleven potje magnesium tegen en dacht: verhip misschien werkt het weer. En helpen deed het! Na een weekje slikken van extra magnesium merkte ik dat mijn benen veel minder en minder vaak zeer deden, en ik mij zelfs weer wat makkelijker kon ontspannen. Het blijkt dat je door veel stress een tekort aan magnesium kan krijgen. Daar had ik geen idee van, anders was ik het wel eerder weer gaan slikken!

Magnesiumtablet met of zonder toevoeging
Ik slik een tablet met magnesium en calcium, omdat dat in mijn geval een goede combinatie is. Door de combinatie neem ik als vegetariƫr het magnesium beter op. Zelf koop ik de tabletten van drogisterij huismerken, maar er is veel meer keus. Als je wilt uitproberen of extra magnesium ook jou in een stress situatie kan helpen beter te ontspannen, kan je een drogist vragen je te adviseren welk tablet het beste bij je past. Wil je niet zo maar magnesium gaan slikken, dan kan je in overleg met de huisarts een magnesiumtest laten doen die je bloed- en celwaarde meet.

Als je last van chronische stress hebt, is het natuurlijk belangrijk om wat aan deze spanning te doen. Het slikken van extra magnesium is een extra tijdelijke maatregel om je meer ontspannen te voelen, maar het verandert je vlucht / vecht systeem waar je tijdens een chronische stress situatie in zit, niet in je relax / digest systeem. Wil je stress detoxen, lees dan de andere blogs in deze serie.

Meer informatie over magnesium: zie www.magnesiuminformatie.nl.

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.