Yoga, natuurlijk buiten

 

Een yogales in een studio is al fijn, maar yoga in de buitenlucht is toch wel het summum. Een briesje door je haar, de zonnestralen in je gezicht, de zingende vogeltjes en ruisende bomen op de achtergrond maken een yogales in de natuur tot een bijzondere ervaring. En naast dat het een bijzondere ervaring is, heeft outdoor yoga ook nog een paar voordelen:

Laagdrempeligheid
Losse outdoor yogalessen zijn laagdrempelig, ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden van alle leeftijden. Het enige wat je hoeft mee te nemen is een yogamatje en je trekt kleding aan die je in laagjes uit kan trekken. Deze laagdrempeligheid is ideaal wanneer je wilt bepalen of yoga wat voor je is, je liever niet een yogastudio binnen gaat of als je eens wilt kennismaken met een andere vorm van yoga dan je gewend bent.

Natuur helpt tegen stress
We leven en werken voornamelijk binnen. Dat is jammer want onderzoeken tonen aan dat groen, zoals in parken, helpt tegen stress. Volgens gangbare verklaringen, komt dat door onze genen: de mens heeft zich ontwikkeld in natuurlijke omgevingen, waardoor we nog steeds een sterke band met de natuur hebben zodat we er blij en rustig van worden als we ermee omringt zijn. Omgevingspsychologen onderzoeken nog steeds of de verklaring wel zo simpel is…. Echter, waarom groen helpt tegen stress is hier niet zo belangrijk, wat wel belangrijk is: tijdens een yogales in de natuur ontspan je echt makkelijker.

Het positieve effect van negatieve ionen
De lucht in een stadspark bevat wel 30 keer meer negatieve ionen dan een yogastudio en nog veel meer als de yogastudio airco heeft in plaats van aanvoer van frisse lucht door een raam. In lucht met meer negatieve ionen voel je je alerter. Ze verminderen zelfs depressiviteit. Geen wonder dus dat je tijdens outdoor yoga eenvoudiger je dagelijkse beslommeringen vergeet en makkelijker tot jezelf komt. Bovendien bevordert het inademen van negatieve ionen de concentratie zuurstof in je bloed, waardoor je organen beter functioneren en je celstofwisseling verbetert.

Houdt je geest scherp
Studenten kregen de opdracht van onderzoeker Kate Lee om op een knop drukken terwijl er op een beeldscherm getallen voorbij flitsten, tenzij dat cijfer een drie was. Halverwege de opdracht kregen ze 40 seconden pauze. De helft van de groep mocht naar een afbeelding van een dak met begroeiing kijken, de andere helft bekeek een afbeelding van een kaal, betonnen dak. Na deze pauze bleken de studenten die het groene dak hadden gezien beter te presteren. Ze maakten minder fouten en waren een stuk geconcentreerder dan de proefpersonen die het betonnen dak hadden bekeken. Yoga in een park kan dus niet alleen een fit lichaam bevorderen, het helpt ook bij het krijgen van een fitte geest.

Yoga, natuurlijk buiten
Yogahoudingen hebben namen van verschijnselen in de natuur. In plaats van in een yogastudio je bijvoorbeeld tijdens de zonnegroet voor te stellen dat je buiten in de zon bent, voelt de oefening een stuk werkelijker wanner je daadwerkelijk buiten staat. Schijnt de zon tijdens de outdoor yogales wat minder sterk? Op kou kan je je gelukkig met laagjes kleden. En mocht het even gaan regenen; in het park De Leidse Hout worden we beschermd door het dak van de pergola. Yoga, natuurlijk buiten.